Stillesidende arbejde er en rygdræber

Stillesidende arbejde er en rygdræber

27. februar 2012 0 Af Klaus pallow

Jeg tror vi alle sammen har prøvet det med at haft et stykke arbejde der bare SKULLE være færdig. Det har så betydet at man har siddet på sin dertil indrettet flade i mere eller mindre 24 timer i træk, hvor det eneste man får rørt sig er når man vender sig om for at hente udprintet papir i printeren eller fordi man skal have døgnets kop kaffe nr. 200. Den slags dage skal man ikke have for mange af før ens ryg den siger stop.

Det er klart, det er meget forskelligt hvad man har problemer med. Jeg selv har det i skuldrene og midt på ryggen, mens andre har det mere i lænden eller andre steder, Uanset så gør det ondt af H til og man fortryder altid de der lange arbejdsdage i mange uger efter, for det er ikke sådan at slippe af med igen. Nu er det selvfølgelig heller ikke sådan at man ofte selv beder o at arbejdet klumper sig sammen i store arbejdspukler, men det sker jo af mange forskellige årsager.

Eksempelvis så ved jeg da at revisorer de har åndsvagt travlt om foråret, hvorimod de om efteråret har mindre travlt og får bedre tid til at passe på sig selv. Netop en flok revisorer er nok nogle af dem der er hårdest ramt i foråret, for de sidder der bag skærmen og kigger i deres kunders excelark dagen lang. Der er masser af hjernemæssige udfordringer, men de kropslige udfordringer der giver afvekslende siddestillinger det kan der være noget langt mellem.

Jeg arbejder selv periodevis meget stillesiddende, mens jeg i andre perioder farer rundt og underviser. Når jeg sidder stille så er det meget i min bil, da jeg kører omkring 60.000 km om året, da jeg er underviser i Excel og jeg kører ud til nye excel kurser over hele landet dagligt og selvom jeg bor på fyn som er i midten så er der stadig langt til Hjørring den ene dag og Holbæk den anden dag. Så jeg får nogle rigtigt lange dage i bilen. Det betyder at jeg ofte når jeg kommer hjem om aftenen har rigtigt ondt i nakken og midt på ryggen. Det kan virke mærkeligt når jeg nu har undervist og været aktiv hele dagen i undervisningslokalet. Det skyldes et langt stykke hen af vejen at, det at undervise og farer rundt det ikke træner ryggen – tværtimod.

Noget af det jeg har fundet ud af gennem venner, bekendte og ikke mindst iform.dk er at jeg skal være mere aktiv med nogle øvelser. Det betyder i praksis at jeg dagligt hjemme om aftenen laver mange forskellige mave og rygøvelser for  at styrke min krop. Desuden så er jeg begyndt at løbe, svømme og cykle rigtigt meget. Det har i den grad allerede nu efter 2 måneder hjulpet rigtigt meget på både mit generelle velvære og ikke mindst smerterne i ryggen.

Det har været en rigtigt hård opstart og er stadig meget hårdt, men jeg tænker bare på hvor meget bedre jeg får det – så er det nemt at motivere sig selv til det. Så dyrker du ikke motion, så skulle du prøve det, hellere i dag end i morgen.

Disclaimer