Hold på medarbejderne

Hold på medarbejderne

30. januar 2024 0 Af Vibeke

Han har lige sagt op. Din sidste medarbejder. Døren er lukket. Der er lys på dit kontor, men ingen kigger forbi til en snak om, hvordan dagen er gået. Du kaster et sidste blik på den der konkursbegæring, som du indgav i går. Og ja, du sidder nu tilbage med en følelse af tomhed og af, at du er en stor fejl. Et nul. En taber. Du sætter dig i den behagelige kontorstol og forsøger at samle tankerne – men også at dreje dem væk fra det triste til noget mere positivt. Du kan da ikke være den eneste, der oplever at måtte lukke virksomheden. Nej det er du bestemt ikke. Men der er måske nogle ting, som du skulle overveje mere grundigt, inden du kaster dig ud i et nyt projekt? Fx så skulle du måske tænker lidt mere over, hvordan du skaber et godt team, der ikke består af medlemmer, der ender med at stikke knive i ryggen på hinanden?

Kan teambuilding skabe et godt team

Tankerne flyver: ”Hvad er et godt team?” Spørgsmålet er lige til højrebenet, synes du: Et godt team består af mennesker, der udfører det, som de får besked på at gøre. Aha, så det mener du. Ja, vi kan godt høre, men vi er altså dybt uenige med dig. Du har måske været på teambuilding i København, men du har ikke lært nok om emnet.

Din udtalelse fortæller meget om dig: Du tør ikke give ansvar fra dig. Du påtager dig derfor alt for meget. Du mener, at du er lederen og dermed har retten til at fortælle, hvordan tingene skal gøres. Hvorfor i al verden har du så ansat meget højt kvalificerede medarbejdere til at udføre arbejdet for dig?

Med få anvisninger fra dig kunne en mindre kvalificeret medarbejder (og billigere) måske udføre arbejdet lige så godt? Forklar os lige, hvorfor du i det hele taget ansatte medarbejdere? Var det fordi, at du godt kan lide at have leflende mennesker omkring dig? Hvis det er grunden, ja så er du selv ude om, at det er gået så dårligt. Du får ikke skabt et godt team samarbejde, hvis halvdelen af dine medspillere kun er med på holdet, fordi de giver dig komplimenter og ros.

Det vigtige samarbejde i teams på jobbet

Ok, du afviser, at det handlede om, at du skulle bekræftes via komplimenter og lefleri. Men så forklar os, hvorfor du ansatte så mange. Var det nødvendigt? Du vidste jo godt, at et hold mennesker, der har et godt indbyrdes teamsamarbejde, kan være meget, utroligt meget, effektivt. Færre medarbejdere kunne måske have været løsningen, hvis du havde turdet give dem tid til at udvikle deres eget samarbejde i teams – med regler og friheder?

Det er jo derfor en virksomhed har medarbejdere: De skal varetage funktioner, så ledelsen får tid til at udvikle nye ideer eller produkter. Er du med? En medarbejder er ikke en slave med løn. Det er et selvstændigt tænkende menneske, der godt kan tage initiativ og kommunikere – uden at du skal bede om det. Så tænk endnu en gang over det store spørgsmål: Hvad er et godt team? Svaret er ikke, at folk bare adlyder blindt. Det ligger heller ikke i, at du bare overlader tøjlerne til andre. Så: tænk dig om.

Disclaimer