Min Engelske Snyde-Pejs

Min Engelske Snyde-Pejs

11. juni 2012 0 Af Michelle

Jeg bor i en dejlig klassisk lejlighed i indre København med stuk og det hele. Jeg er rigtig glad for min lejlighed, og kunne ikke forestille mig at bo noget andet sted. Der er bare en ting jeg savner, og det er en pejs.

Der var i sin tid skorsten til pejsen, men det blev desværre forbudt at bruge pejs da skorstenen ikke var i orden. Jeg har derfor rigtig længe ville have en pejs, og jeg har sågar overvejet en elektrisk pejs som kompromis, de er bare ret triste. Jeg var mere inspireret af den engelske stil, især de viktorianske pejse (se fx. bo bedres artikel om engelsk lune her)

I December måned var jeg på julegave jagt ligesom alle andre, og jeg skulle ind i illum for at finde en kaffekande til min søster. Ved et rent tilfælde så jeg at de havde en pejs inde i illum, men det var ikke en helt normal pejs. Jeg kunne se at det ikke var brænde, så jeg overvejede om det var gas. Da jeg kom hjem kiggede jeg lidt nærmere på pejsen af nysgerrighed på internettet, og det viste sig at være en form for sprit-pejs der brændte på bioethanol.

Jeg søgte mere og mere de følgende uger på sådanne pejse, og fandt ud af at de hed biopejse, og at der var et væld af modeller at vælge imellem. Uheldigvis er mange af pejsene super moderne, og det passer ikke rigtig ind i min klassiske stil. Jeg vil gerne have en stor klassisk engelsk/victoriansk pejs. De eneste jeg kunne finde så bare lidt kluntede ud, og jeg ville gerne have noget ordentligt og mere autentisk.

Da jeg ikke kunne lide nogle af modellerne, overvejede jeg om det ikke var muligt at få lavet sin egen løsning. Jeg fandt ud af at man kunne købe bioethanol brænderne for sig, og derigennem kunne jeg få stablet min egen biopejs på benene. Jeg tog derfor ud til philippejse i Hellerup da de har masser af flotte pejse-rammer. Jeg fandt en rigtig fin stenramme, den var desværre ikke helt billig, men jeg mente bestemt at den var pengene værd. Det var en stor flot hvid stenramme, med en lille glasfront for neden der skulle afskærme ilden.

Stenrammen blev faktisk bare monteret på min væg, og så blev der monteret en metalplade samt lidt isolering for at beskytte væggen. Jeg købte efterfølgende en aflang bioethanol brænder i en sort kasse som jeg faktisk bare satte ind i pejsens åbning – og vupti, så havde jeg fået min helt egen biopejs (se artiklen her, hvis du selv er interesseret).

Min biopejs knitrer selvfølgelig ikke som en brændeovn, og den varmer heller ikke nær så meget – til gengæld er den rigtig hyggelig. Mit alternativ havde næsten været ikke at have nogen pejs, alle andre alternativer var enten for dyre eller for grimme. Min biopejs bruger jeg et par gange om ugen, og jeg er ret tilfreds med at der ikke er megen rengøring forbundet med pejsen.

Hvis du vil lave din helt egen pejs kan jeg varmt anbefale samme fremgangsmåde som jeg har taget. Det er ganske simpelt at samle sin egen klassiske biopejs, det eneste det kræver er bare at man finder delene, og en kompetent person til at montere delene så det ser flot ud.

Disclaimer