Knudret skelforretning

Knudret skelforretning

21. februar 2022 0 Af Vibeke

Du købte for nogle år siden en grund. Den ligger i et naturskønt område. Udsigten ned til bugten er fantastisk. Grunden er allerede steget i værdi, og du har da også overvejet, om I endelig skal til at realisere drømmen om at bygge det smukkeste hus på den. I beslutter derfor at køre op til grunden for at se, hvordan det står til med nogle af de træer I plantede for en del år siden. Til jeres store overraskelse ser I, at nabogrunden også er blevet solgt, og der står allerede et hus på den. I kan også se, at det ikke går så godt med de træer i plantede dengang. De har det faktisk slet ikke godt. Du får en mistanke: Har naboen flyttet træerne? Har han overskredet skellet, så huset, der er blevet bygget, ligger lovligt på hans grund?

Rådgivet af advokat

I ringer på hos naboen for lige at lære dem at kende. Et par, der ser ud, som om de er flinke nok. Døren bliver åbnet, og I præsenterer jer som naboerne til venstre side. I får en sludder om området og om omkostningerne ved at bygge. Naboen fortæller da også – efter at du sådan diskret har spurgt – at ja, han flyttede træerne. Han forsøgte at finde dig, men det havde han ikke held med. Hans advokatfirma havde rådet ham til at få fat i dig for at tale med dig, om I kunne lave en skelforretning, fordi huset, han byggede, egentlig ikke havde den nødvendige byggetilladelse. Kun ved at flytte skellet kunne tilladelsen komme i hus.

Må man flytte et skel?

Du bliver noget forbløffet. Flytter man bare sådan et skel imellem to grunde? Havde din nabo ikke gjort tingene lidt i den omvendte rækkefølge? Bygger man, før man har fået de nødvendige byggetilladelser? Du taler lidt med naboen. Overvejer at finde den bedste advokat hjemme i Vejle. Du vil faktisk lægge sag an imod naboen. Han har taget et stykke af din grund. Du har ret. Det er ikke tilladt. Men det kan ordnes: Vil du måske sælge ham det stykke land, som han har taget? Så skal I naturligvis have fat i advokaten i Vejle, som vil hjælpe jer med en kommende skelforretning. Der skal tilkaldes en landinspektør, som vil stå for, at matrikelkortet bliver ændret på jeres vegne. Og din nabo skal naturligvis betale den pris, som I bliver enige om. Det kan være en lidt kompliceret proces. Der skal advokater ind over. Og du skal naturligvis have kompensation for det værditab, som din grund har lidt.

Naboen kan godt se, at du er ved at gå til af raseri, da han fortæller dig, at han bare lige flyttede træerne. Men på den anden side: Han ledte efter dig og kunne ikke finde dig. Og der er gået en del år siden, at du sidst besøgte grunden. I bliver derfor enige om at det bedste at gøre er at få lavet en skelforretning – i fred og fordragelighed – via jeres advokater. Og naboen forsikrer dig om, at han vil naturligvis kompensere for værditabet.

Disclaimer