Hvad er stresscoaching?
Hvis vi ikke selv har været ude for det, så kender vi helt sikkert til et menneske, der har haft stress. Og vi har måske selv været inde i et forløb med stresscoaching. Hvis ikke, så har vi måske talt om, hvad stresscoaching egentlig er med en person, vi kender. Men har vi i virkeligheden forstået til fulde, hvad stresscoaching egentlig går ud på? Ved vi, at en stresscoach har en specialiseret uddannelse bag sig?
Stadig lidt tabu
Jeg har en tese, der går ud på, at vi faktisk ikke ved ret meget om stresscoaching. Vi har nogle svage idéer. Det skyldes, at stress stadigvæk er et tabufyldt emne. Ingen vil indrømme, at de ikke har kunnet klare opgaverne på jobbet, eller at der er problemer på hjemmefronten. Og det er oftest det, der ligger til grund for stress: Problemer på hjemmefronten, som ikke bliver løst. Problemer på jobbet, fordi der simpelthen er for meget at lave, og vores hjerne kan bare ikke hamle op med kravene.
Find ind til kernen
Stresscoaching går i virkeligheden ikke ud på at kurere et menneske for stress. Stresscoaching bidrager til det. Men essensen af stresscoaching er, at det stressramte menneske skal finde ind til kernen i det, der har fremkaldt angst, hjertebanken, ubehag, aggressioner eller blot dårligt humør. Når den stressramte har erkendt, hvad det er, der bevirker, at det får det dårligt, så kan det gøre noget ved det.
Så kort fortalt kan stresscoaching forklares. Selvfølgelig kan enhver person ikke påtage sig at hjælpe stressramte. Det kræver, at der er viden om, hvordan den menneskelige psyke fungerer, og at der også er viden om, hvordan forskellige mennesker kan reagere på spørgsmål og bemærkninger. Det kræver forståelse og empati for andre mennesker. Og det kræver, at stresscoachen arbejder med sig selv for at kunne yde det bedste for de stressramte.