Sådan vælger du den rette vin til maden

Sådan vælger du den rette vin til maden

7. september 2016 0 Af Kallun Solvang

Vi kender alle den frygtelige fornemmelse, at stå nede i supermarkedet og være så forvirret over den, for evigt lange gang, som kald også kaldes for vinafdelingen. Det er her drenge bliver til mænd – manddomsritualet, at kunne komme hjem med den bedste fangst, og at kunne fremlægge den for sin hustru eller omgangskreds og sige, her er den perfekte vin, til aftenens middag – eller det er i hvert fald et første verdens problem. Men frygt ej, jeg vil i denne guide give mine bud til at kunne træffe det perfekte valg, så du ikke kommer hjem med det forkerte valg.

Hold dig til planen

Uden en plan har vi ingenting, og man kan derfor nemt fare vild i den jungle, vi kalder for et supermarked. Alle ved at det er enormt vigtigt at have en plan, når man handler ind og især når man inviterer folk over til middag, ellers sker det jo at manden bliver sendt afsted igen, for at købe det, som blev glemt ved første køb. Det vigtige ved at holde sig til en plan, er at du kan planlægge din vin ud fra din mad, og det er nemlig det, dette afsnit handler om.

Forskellige vine, forskellige madretter

Hver ret har sin personlighed, ligesom vin har. Derfor er det vigtigt at man matcher retterne med de respektive vine. F.eks. skal en sød ret, også have en sød vin, og en ret med syre, skal bruge en syre vin, og det allerbedste ville være, hvis du kan finde en vin som kommer fra det samme land, som retten også gør. Både røde vine og hvide vine kan bruges til de samme retter, hvis man blot husker på rådene ovenfor.

De bedste vin

Hvis man skal ud og købe en god madvin, men ikke vil investere alt for mange penge, så kan det anbefales at købe fra supermarkedet. Deres gode vin ligger i omegnen af 80 kr. + og hvis du køber en af de vin til 120 kr. får du det bedste supermarked kan tilbyde, hvilket er rigtig fint til en middag. Hvis du derimod skal bespise nogle rigtige vinelskere, skal vinen købes fra en vinforhandler.

Hos en vinforhandler er kvaliteten oftest højere og prisen går samme vej. En af de gode vine, kan sagtens koste 200 kr. og hvis du skal have det bedste af det bedste, skal du forvente at smide over 500 kr. dette kan være pengene værd, hvis man kender til vin, men bør virkelig overvejes, hvis vin blot er noget som hører til maden, da vinelskere vil tænke på mad, som tilbehør til en god vin.

En stor del af den vin, som bliver produceret bliver solgt som såkaldt blandevin, som andre producenter køber, og blander op i deres kvalitetsvin, så de kan sælge mere uden at ødelægge brandet. Derfor er det en god ide at kigge på alkoholprocenten, når du køber vin. Typisk er vin med alkoholprocent over 12 %  god vin, som ikke er blevet blandet med discount vin.

Overordnede ting at huske på:

  • Rettens karakter skal matches af vinen (sød, sød – sur, sur)
  • Rødvin passer ikke godt til ost (prøv med hvidvin).
  • Vin kvalitet kan udregnes ud fra alkoholprocenten (alt over 12 % er god vin).

Bonustip: Vil du have det bedste ud af din vin, bør spørge din vinkøbmand, hvilke temperaturer, vinen gør sig bedst i. Til at temperere din vin kan du enten bruge et vinkøleskab eller dit eget køleskab. Sidstnævnte bør dog kun benyttes til madvin, som ikke ligger for længe. Her vil du typisk også skulle tage vinen ud i god tid før vinen skal drikkes, da 5 grader er for koldt til de fleste vine. Vinkøleskabe fås i de fleste større hvidevarebutikker samt i specialbutikker som Vinmagasin.dk o.lign.

 

Disclaimer