I Norge som i Danmark

I Norge som i Danmark

24. december 2016 0 Af Vibeke

Forleden havde jeg et møde med min gamle kollega, der nu sidder som ungdomskonsulent i en større norsk by, og på agendaen var blandt andet narko- og hasjmisbrug, som er et voksende problem i Norge. Vi skulle bl.a. tale om vores erfaringer med brug af de såkaldte hasj test, som min kollegas kommune alvorligt overvejer at indføre.

Danske erfaringer i Norge

Når jeg var involveret, skyldes det, at vi i Danmark er et par år forud for Norge i forhold til omfanget af misbrug blandt især unge. Årsagerne til, at det er gået lidt langsommere i Norge er ikke helt afklarede, men et godt bud er de store afstande og de ofte mere isolerede mindre samfund, som vores naboer i nord har.

Det er ganske enkelt vanskeligere for disse dødens købmænd at få distribueret deres modbydelige stoffer ud i afkrogene af det vidt forgrenede norske land. Men problemerne med misbrug er der nu, og det tager man ganske alvorligt i de fylker og byer, hvor der er ressourcer til at gøre noget.

Alle unge skal måske testes

Min gamle ven skal sammen med byrådet og nogle andre involverede afgøre, om en obligatorisk test af alle over 14 skal indføres i byen i løbet af 2017. Ideen er opstået ud fra en filosofi om, at hvis der tidligt sættes ind overfor et misbrug af hash eller stærke narkotika, er chancerne for at afvænne de allerede ramte så meget større. Og samtidig håber man på en afskrækkende effekt i det, at alle kan risikere at blive testede.

Min erfaring med narkotest

Som du måske ved, har jeg arbejdet med test af unge i alle aldre gennem nogle år, og jeg har et indgående kendskab til området. Min erfaring er, at det er overmåde vigtigt at få sat ind, og at man IKKE kan stole på de svar, de unge giver, hvis de adspørges om et evt. indtag af stoffer.

Så ja – det virker. Og jeg anbefaler, man indfører det i Norge!

Disclaimer